Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Маринова: Да се проверят публичните регистри за кандидатите за главен прокурор

Снимка: БГНЕС

 Новият председател на Съюза на съдиите Таня Маринова каза в предаването "Неделя 150", че бившият вече председател на съюза Мирослава Тодорова е имала право да продължи като председател, но тя сама се е отказала.

Те се спряха на мен, тъй като съм съдия в най – ниската инстанция в съдебната система. По правило тази инстанция генерира най – много идеи и най – много активност, каза Маринова.

Новият председател на Съюза на съдиите посочи направленията, в които ще работи организацията – суверенитета на съдиите и повишаване на професионалната им квалификация. Предстоящия избор на главен прокурор коменрита така:

Ние сме длъжници на това общество и трябва да направим всичко възможно за методите и правилата, по които се избира главен прокурор. Ние многократно сме изразявали позицията, че цялата публична информация от всички публични регистри за кандидатите за главен прокурор трябва да бъде проверявана от Висшия съдебен съвет, за да вземе той информирано решение, каза съдия Таня Маринова. Тя припомни, че отдавна има слухове, че в прокуратурата има висящи дела, които не се разследват. Трябва да се прекратят всякакви зависимости в прокуратурата, каза новоизбраният председател на Съюза на съдиите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна