Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Изборът на главен прокурор трябва да е таен

Снимка: БГНЕС

Трябва в най – кратък срок да бъде избран член на Конституционния съд. Предстоят избори и референдум и не мажем да влезем в тези процедури без комлектован Конституционен съд, каза в предаването "Неделя 150", директорът на правната програма на Институт "Отворено общество" Иванка Иванова.

Някой трябва да контролира законността на изборите. Нищо им няма на правилата, те и в момента гарантират прозрачност и предвидимост на избора, ако народните представители ги извършват. Още първия път имаше достойни кандидатури – проблемът не е, че няма достойни кандидатури, каза Иванка Иванова.

По думите й, ако има системен проблем, той е, че през последните 20 години се смята, че ако дадем на Народното събрание да избира някакъв орган това гарантира неговата независимост.

Но Народното събрание е политически орган и това не е гарантирано, подчерта Иванова.

Според директора на правната програма на Институт "Отворено общество" има проблем с процедурата за избор на главен прокурор.

В основната си част начинът на гласуване противоречи на Конституцията. Електронната система не гарантира тайната на вота. Изборът трябва да е таен. Поставя се много опасен прецедент при избора на бъдещ главен прокурор. Не може да си позволим да има и най – малко съмнение в неговата законност, каза Иванова.

Според Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда, настоящият проблем с избирането се корени в гъстата мрежа от зависимости.

Политическата система се възпроизвежда през избори, не давайки възможност за реален избор на гражданите. Създава се гъста мрежа от зависимости, по която непрекъснато се търгува влияние. Тази мрежа не можеш да я вкараш в демократична, почтена и ясна процедура за избор, защото тя имплозира, както се вижда. Защото основният принцип заложен в тази мрежа от зависимости не е принципът на почтеността , а принципът на удовлетворяване на частни интереси, каза Цонева.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна