В Израел отбелязаха 72 години от потъването на гемията "Салвадор"

Снимка: www.ynetnews.com

72 години от потъването на ветроходния кораб, известен в българската история като гемията "Салвадор", отбелязаха в Израел. Корабът потъва като тръгва от Варна към тогавашна Палестина с над 350 евреи на борда. Малка част от тях се спасяват. Кореспондентката ни в Израел Феня Декало предложи среща с инициатора на фондация "Салвадор" Изи Алмог.

Чуйте нейното интервю от звуковия файл.

Още от категорията
Кадър от експериментален полет с космически кораб на

Кораб на "Върджин галактик" извърши първия успешен пилотиран полет до Космоса

Корабът за космически туризъм на   компанията "Върджин галактик" извърши първия успешен пилотиран полет до Космоса. Собственикът Ричард Брансън заяви, че целта му е първите космически туристи да излетят още през март догодина. Корабът носител   достигна височина 14 км и освободи пътническия модул "Спейсшип две", като буквално го катапултира на 80..

публикувано на 13.12.18 в 20:58

БЧК започна раздаването на помощите с хранителни продукти във Велико Търново

Във Велико Търново Българският червен кръст започна раздаването на помощите с хранителни продукти за одобрените от социалните служби нуждаещи се граждани. За областта в програмата са включени близо 10 хиляди социално слаби. Одобрените граждани във Велико Търново, които получават по 24 килограма храни от 16 артикула, са 1169.   Ето какво казаха..

публикувано на 13.12.18 в 20:44

В Спортната зала в Дупница беше открит традиционният коледен базар

Училища, детски градини, читалища и социални институции се включиха в традиционния коледен базар, който бе открит в Спортната зала в Дупница. Деца, родители, учители и възпитатели заедно са изработили коледните сувенири, играчки, поздравителни картички и украшения. Ръчно сътворените красиви предмети се предлагат  за продажба на символични..

публикувано на 13.12.18 в 20:31
проф.д-р Красимир Методиев

Д-р Красимир Методиев: Трябва ни механизъм за действие при бедствия, аварии и тероризъм

Единна координация и точен механизъм за действие при природни бедствия, аварии и тероризъм трябва да бъде въведен у нас, за да няма пропуски, които да застрашат живота на хората по време на инцидент - това каза във Варна проф. д-р Красимир Методиев от Медицинския университет, специалист по биотероризъм и почетен консул на държавата Израел у нас...

публикувано на 13.12.18 в 20:10

Весела Настева: Някои от позициите на църквата за донорството са двусмислени

Някои моменти от декларацията на Българската православна църква за донорството на органи са двусмислени. Това заяви в предаването "Нещо повече" Весела Настева от Българската асоциация на трансплантираните.  От БПЦ обявиха, че донорството е "любов", но само е ако е доброволно. Под това се има предвид донорът да е дал предварително съзнателно..

публикувано на 13.12.18 в 19:16
Тунел

Повдигнаха обвинения срещу шестима от АПИ за смъртта на жена в тунел "Ечемишка"

Шестима души, сред които и двама бивши изпълнителни директори на Агенция "Пътна инфраструктура", са обвинени за инцидента в тунела "Ечемишка", при който на 5-и февруари миналата година конструкция от осветително тяло уби на място една жена. Прокуратурата обяви, че разследването срещу тях е почти на финала си и е напълно възможно в началото на..

обновено на 13.12.18 в 19:02
Това ще продължи около 6-7 часа, така че се очаква още сутринта всички райони да бъдат нормално водоснабдени.

Завършва работата по новия магистрален водопровод във Варна

Новина на вниманието на жителите на Варна. До 10 вечерта ще завърши работата по новия магистрален водопровод в града и от 01.00 часа нататък кварталите, които второ денонощие са без вода, поетапно ще бъдат включвани него. Това ще продължи около 6-7 часа, така че се очаква още сутринта всички райони да бъдат нормално водоснабдени.

публикувано на 13.12.18 в 18:52