Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Икар за достойно представяне” за Станка Златева, Тервел Пулев, Стела Енева, Радослав Златанов, Йордан Йовчев с „Икар за изключителна кариера”

Станка Златева бе отличена и от Българския олимпийски комитет
Снимка: БГНЕС

Станка Златева, Тервел Пулев, Стела Енева и Радослав Златанов получиха „Икар” в категорията „Достойно представяне”. Йордан Йовчев пък беше удостоен с „Икар” в раздела „Изключителна спортна кариера”. Наградите бяха връчени от фондация "Български спорт" в Градската художествена галерия под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тази година голямата награда за впечатляващо постижение на годината не се присъжда заради неубедителното представяне на българските спортисти на Олимпийските игри в Лондон и липсата на златен медал за първи път от десетилетия насам.

В останалите категории "Спортен Икар" получиха:

категория "Най-проспериращ млад спортист":

Ния Димитрова (биатлон) - европейска шампионка за девойки в спринта на 7,5 км, бронзов медал в преследването на 10 км в Осръбле (Словакия), световна вицешампионка за девойки в спринта в Контиолахти.

категория "Отбор на годината":

Национален отбор по волейбол (мъже) - четвърто място на олимпийските игри и четвърто място в Световната лига.

Трайно присъствие в световния елит:

Ивет Лалова (лека атлетика) - европейска шампионка на 100 метра в Хелзинки, участие на полуфиналите на 100 и 200 метра олимпийските игри в Лондон.

Специална награда за мъжество:

Иван Тодоров (водна топка) - за проява на изключителна воля и дух да тренира и да се състезава, въпреки протезата на левия крак. Участва в Държавното първенство с отбора на "Левски". Тодоров е на 39 години, а преди 22 години при инцидент губи крака си, но с подходяща протеза се връща във водата и продължава състезателната си кариера.

Специални награди на Управителния съвет на Фондация "Български спорт": Ясен Иванов (батут), Национален отбор по планинско бягане (юноши до 17 години), Бетина Темелкова (джудо), Благой Найденов (бокс), Ваня Иванова (самбо), Станилия Стаменова (кану-каяк), Кубрат Пулев (бокс).

Управителният съвет на фондацията връчи специална награда на министър-председателя Бойко Борисов за реален принос в спорта. Борисов не присъства на церемонията, а наградата му получи вицепремиерът Цветан Цветанов.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени