Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Стойчев: Зърненият баланс на страната е стабилен

Снимка: Архив

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев отбеляза в предаването "Преди всички", че месото е поскъпнало с 20 процента и продължава да държи тези цени, при положение че на световния пазар цената се е върнала в старите рамки. Едуард Стойчев посочи, че брашното е поскъпнало в много малки граници, но в момента струва 99 стотинки, въпреки че цената на зърното в световен мащаб пада. Затова той смята, че при това положение не може да има по-голямо увеличение на цената на хляба.

Уникално слабото потребление през последните години не дава възможност на някои стоки да поскъпнат. В хлебопроизводството има хиляди малки производители, които, мъчейки се да оцелеят, поддържат ниски цени. Това е добре за потребителя, но не е добре за производителя. Наистина най-евтиният хляб се яде в България, но качеството му е по-ниско от това в друтгите страни.

Зърненият баланс на страната е много стабилен, отбеляза Едуард Стойчев. 
Доматите и краставиците държат високи цени поради поскъпването на горивата. Около 20-30 процента са по-скъпи от миналата година. С 50 процента са поскъпнали картофите. Българското картофопроизводство е намаляло. Произвеждаме два пъти по-малко, отколкото имаме нужда. Населението се задоволява с внос.

Захарта и олиото имат стабилни цени, с тенденция за поевтиняване. С боба има проблем - масово се внася и цената му е с 20 процента по-висока. Няма собствено производство.

Вносните плодове поевтиняват, но според високите си цени от празниците. Всичко е внос. Нямаме складове, за да пазим български плодове.

На 9-и януари изтича срокът за регистрация от Държавната комисия на търговците на едро, съобщи Едуард Стойчев.

Цялото интервю на Таня Милушева с Едуард Стойчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!