Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 млн. лева са събрани досега в инициативата "Българската Коледа"

Снимка: Архив

Над 2 млн. лева са събрани досега в инициативата "Българската Коледа". Парите ще отидат тази година за лечението на деца с церебрална парализа и за закупуването на апаратура за неврологични заболявания. Всяко дете ще получи по нещо, но не е сигурно, че ще бъде достатъчно за неговото цялостно лечение. Децата с церебрална парализа имат нужда от ежедневна рехабилитация и уреди, с помощта на които да се придвижват. Такъв е случаят и на 12-годишния Георги от Ихтиман. Оказва се, че ако в големите градове има центрове за рехабилитация, то в малките населени места не само те, но дори и рехабилитатори липсват.

Преди 12 години Ирина от Ихтиман ражда първородното си дете:

Следствие на липса на кислород по време на раждането детето е с детска церебрална парализа. Бременността ми протече нормално, но в края на седмия месец ми изтекоха водите. Бях задържана 6 дни без води с детето. Бях изнудена да дам пари, за да ми бъде предизвикано раждането. Дори не ми беше направено секцио, а 12 часа раждах по нормален път. Вече 12 години рехабилитираме детето, като даже в началото лежахме доста по болници.

По клинична пътека Георги има право на 120 дни рехабилитация в санаториум за цялата година, което е твърде недостатъчно. Децата като него имат нужда от ежедневна рехабилитация. Оказва се, че специалисти в Ихтиман няма. 

Около 10-12 хил. лв. са необходими, за да бъде изграден подемник за Георги с помощта, на който да може да излиза навън. 

Директорът на програмите за неправителствените организации на фондация "Помощ за благотворителността в България" Людмила Атанасова обясни, че е похвално намерението да има повече възможност за дарителите да даряват с увеличението на срока на кампанията "Българската Коледа", но от друга страна една кампания предполага начало и край.

Цялата история за Георги и интервюто с Людмила Атанасова чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени