Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дунчев: Държавата прекалено явно защитава някакво бизнес лоби

Снимка: БГНЕС
Вчерашното заседание на три комисии в Народното събрание отново показа, че управляващите се опитват да покрият следите на някакви нарушения, да изместят фокуса на проблема в друга посока. Ние още на срещата при премиера се съгласихме, че проблемът не е в законите, а в начина, по който се прилагат. Премиерът призна, че единственият начин да се реши проблемът е да се повиши контролът, който обществото може да оказва върху институциите. Затова ние предложихме или да се променят законите, така че да се повиши контролът на обществото върху институциите, или да не се променят законите, тъй като те и в момета гарантират дюните да не се застрояват. Това, че се случва всеки ден с нови вили и строежи, показа, че някой не си върши работата. Това каза Александър Дунчев от Фонд "За дивата природа" и Коалиция "За да остане природа" в предаването "Преди всички".

Нашето предложение е да бъдат приети европейските стандарти за участието на обществото при устройването на територията и при разпореждане с държавни публични имоти. Вместо да се приложат тези стандарти, тук се правят опити да се противопостави бизнесът срещу природозащитниците и срещу гражданите, което е неморално, тъй като тези европейски стандарти са именно в интерес и на бизнеса, и на обществото, обясни Дунчев.

Решението за ски зоната в Банско е едно - всичко се поставя на една кръгла маса и се обяснява как е опазен досега Пирин, какви са били проблемите там, какво може да се направи, как да се задоволят интересите и на местните, и на природозащитните. Това не се прави. Защо, запита Дунчев и добави: Тази конфронтация идва единствено и само от това, че държавата прекалено явно защитава и представлява някакво бизнес лоби в случая. И на Витоша, и на Пирин фирмите-инвеститори са собственост на офшорни компании, никой не знае кой е собственик на капитала и кой стои зад тези фирми.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна