Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Йорданова и други срещу България" - номинирано за най-добро решение на ЕСПЧ

Маргарита Илиева - Български хелзинкски комитет
Снимка: БГНЕС

Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото "Йорданова и други срещу България" е номинирано за най-доброто през 2012-а г. Номинацията е била направена от "Страсбург обзървърс" - блога на Центъра за права на човека към Правния факултет на университета в Гент, Белгия. В категорията има номинирани още 4 решения на съда, като всеки може да гласува.

Делото "Йорданова и други срещу България" е известно още като делото "Баталова воденица". То беше заведено заради опитите на българските власти да премахнат ромския квартал "Баталова воденица" в София през 2005-2006-2008 г. Смята се, че решението по делото представлява прецедент, тъй като с него Европейският съд по правата на човека на практика забрани на властите да изпълняват заповедта за отстраняване, докато не променят порочния закон, който не държи сметка за правата на засегнатите.

В предаването "Преди всички" Маргарита Илиева, зам.-директор на Българския хелзинкски комитет, заяви: Безспорно казусът е негатив за България. Но този проблем със законодателството, което несъразмерно злепоставя ромите, е проблем за цял един регион и дори не просто за източните страни на Европа, а за някои от западните също. Това решение именно затова е номинирано, защото то има европейско значение. /…/ Важно е всички норми – законови и подзаконови, които уреждат изваждането на незаконни владелци от публична земя, тези, които взимат решенията, да преценяват внимателно какво ще се случи след изваждането с тези хора. Ако те ще останат на улицата, ако сред тях има деца и възрастни хора, ако те са цяла една общност и ако изваждането е след един десетилетен период, когато десетилетия наред хората са живели там с мълчаливото съгласие на властите, тогава не е правомерно те да бъдат просто изхвърлени.

Илиева посочи, че не знаят да е предприето някакво действие за изпълнение на решението на Европейския съд. Ние смятаме да бъдем активни и да оказваме натиск върху властите, за да изпълнят това решение, като променят закона, категорична е тя и добави: Неостраняването на структурния порок или дефицит в системата на национално равнище означава раждане на нови жертви, нови дела, нови обезщетения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени