Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителските синдикати са притеснени от смяната на министъра

Снимка: БГНЕС

Синдикалната гледна точка към смяната на върха в Министерството на образованието, изразена в предаването "Нещо повече" от Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към  КТ "Подкрепа", е обвързана с повишаването на учителските заплати.

Съжаляваме за смяната на Сергей Игнатов и за нас е притеснително, защото учителските заплати трябваше да бъдат увеличени. Наредбата не може да стане факт и трябва да изчакаме структурирането на Министерството на образованието, за да можем да водим следващите преговори за тази наредба. Ако въпросът бъде отпратен към пролетната ваканция, един друг въпрос - за начина, по който да се стигне до увеличаването на заплатите, също ще бъде много актуален на пролет, каза Петров и уточни, че става дума за протести.

Янка Такева, председател на Съюза на българските учители към КНСБ допълни, че министърът трябва да направи 3 неща, които са много важни за учителите.

Още утре наредбата трябва да бъде изпратена в Министерството на финансите, за да бъде съгласувана с новите начални работни заплати по длъжностни степени на учителите. Спешно трябва да се свика отраслов съвет, за да се направи анекс към колективния трудов договор, за да могат всички, работещи в системата на средното образование, да получат увеличение на работните заплати от 1 януари. И да се върви към важните неща за преодоляването на съпротивата на родителите за отглеждането на децата в детските градини, защото ние смятаме, че 4 -годишните деца трябва да бъдат задължително обхванати в детските градини.

Чуйте мненията в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна