Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Имаме притеснения относно честното броене на гласовете от "Информационно обслужване"

Снимка: БГНЕС

Дебатите в парламента по промените в изборното законодателство се подновяват. Мая Манолова - депутат от "Коалиция за България", каза в "Преди всички", че имат 6 позиции- каузи, от които няма да отстъпят. С тях ще се опитат да гарантират подаденият вот да бъде отразен в изборните резултати. Това са: получаване на копие от протокола от секционните избирателни комисии; участие на представител на опозицията във всички ръководства на секционните комисии; присъствие на наблюдател на всички фази от изборния процес; обжалваемост на всички актове на избирателните комисии; съхраняване на чувалите не при областните управители, а в общинските администрации; прочистване на избирателните списъци от мъртви души.

Имаме сериозни притеснения около това какво се случва в "Информационно обслужване" предвид промяната в неговото ръководство - дали ще бъде осигурена възможност за честно броене на резултатите. Така че ние ще настояваме поне на входа на "Информационно обслужване" данните да бъдат подадени коректно.

Членовете на секционните избирателни комисии, при които има несъответствие между числата на подписите и пликовете, трябва да носят персонална отговорност.

Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" посочи като основни проблеми избирателните списъци и взаимния контрол. Доверието е един от основните проблеми в нашия избирателен процес. Задължение на всички политици е да изработят такива правила за прозрачност и контрол, които да намалят недоверието и да създадат предпоставки за ограничаване на опитите за злоупотреби.

Интервютата на Веселина Миланова с Мая Манолова и Ваня Нушева можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!