Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Отнемането на лиценза на ЧЕЗ е крайна мярка и едва ли е толкова ефективно

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Експерти коментираха за "Хоризонт" намеренията за отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и за възможно намаляване на цената на тока от 1-ви юли с 8 на сто. 

Отнемането на лиценза на ЧЕЗ връща доверието на гражданите, че държавата не е безучастна към проблемите им. Това заяви за "Хоризонт" енергийният експерт Атанас Тасев:

Мисля, че е крайна мярка отнемането на лиценза и едва ли е толкова ефективно. Освен това, докато съдът не се произнесе, няма да излезе от управлението ЧЕЗ на дружеството, не е ясно какво ще реши съдът.

Може би потребителите в момента си мислят и се чудят какво би означавало това за тях, отнемането на лицензията на ЧЕЗ. Това по някакъв начин ще ги засегне ли?

Не. Това няма да засегне потребителите, защото всъщност, знаете, че едно акционерно дружество, ако смени собственика си, това не засяга нито работниците, не засяга нито производството, просто очевидно ще трябва да настъпят някои вътрешни промени.

Запитан дали е възможно токът да поевтинее от първи юли с осем процента, Тасев отговори:

Чак с толкова не, но като временна мярка това е възможно, защото, доколкото разбрах, ще се вкара принудително "Козлодуй" - основният източник на евтин ток, ще се вкара в микса, при което ще падне цената на микса.

Според председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски отнемането на лиценза на ЧЕЗ означава, че има установени нарушения:

Което може да се дължи на най-различни причини: или е нарушено качеството, или на финансови условия, неизпълнени инвестиционни ангажименти, редица могат да бъдат причините, поради които комисията може да поиска отнемането на лиценза, но вижте, това не е едностранен акт, защото ЧЕЗ може би ще го обжалва, ще стигне до процес. Тоест, това, че се иска лицензът, ако имат достатъчно ясни доказателства, може да се стигне до отнемане на лиценза, което значи обаче назначаване на временно електроразпределително дружество - служебно, което трябва да изпълнява за период от време, в който спорът да се реши.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна