Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов спад на акциите на ЧЕЗ след обявеното от Борисов отнемане на лиценза

Снимка: БГНЕС

Българският премиер Борисов предложи 8% понижение на цената на тока и заяви, че ще бъде отнет лицензът на чешката компания ЧЕЗ за пренос и разпределение на електричество на фона на националните протести срещу високите енергийни цени.

Бойко Борисов посочи, че е против нова национализация на енергоразпределителните дружества, работещи в страната, в т.ч. на другата чешка компания ЕНЕРГО-ПРО и на австрийската компания EVN.

Лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет до края на деня, както и трите енергоразпределителни дружества бяха глобени днес, заяви българският премиер.

В понеделник беше уволнен финансовият министър Симеон Дянков в опит за потушаване на масовите протести в страната против високите цени на комуналните услуги и голямата бедност.

След новината за отнемане на лиценза, акциите на ЧЕЗ, търгувани на борсата в Прага, отбелязаха спад с 2% до ново триседмично дъно. Опасенията, че може да бъде отнет лицензът на компанията, доведоха до рязък спад от над 3% на нейните акции през последните дни на търговия, тъй като местните клонове на компанията ЧЕЗ държат около 41% от преноса на електричество в България.

От ЧЕЗ заявиха, че компанията е изпълнила всички свои регулаторни задължения в България:

Ние категорично отхвърляме обвиненията, които може теоретично да доведат до стартиране на процедура за отнемане на нашия лиценз, заяви в специално изявление говорителят на ЧЕЗ Барбора Пулпанова. В същото време, ЧЕЗ не е съгласна с политизирането на проблема с оглед наближаващите избори в страната, заяви тя.

Компанията посочи, че българското правителство няма основания за отнемане на лиценза и само независимият енергиен регулаторен орган (ДКЕВР) има право да започне процедура по неговото отнемане.

Ние смятаме, че медийните изявления на българския министър-председател и на хора от прокуратурата ще бъдат грубо нарушение на правните норми в България като страна-членка на Европейския съюз, се посочва в официалното изявление на ЧЕЗ.

 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна