Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП, ДПС и Синята коалиция: Няма да приемем мандат в рамките на този парламент

Снимка: БГНЕС

От БСП, ДПС и Синята коалиция заявиха, че няма да приемат мандат в рамките на този парламент.

Политическите сили, участващи в консултациите при президента, са категорични, че трябва да има служебно правителство и затова ще върнат мандатите, които ще им бъдат предоставени, а според лидера на ДПС Лютви Местан, това трябва да стане анблок още днес. Той обаче поставя условия към служебното правителство и служебния премиер, за да е легитимно то:

Този служебен кабинет ще бъде не само формално, но и реално легитимен само, ако той наистина е служебен и в него няма партийни фигури, няма и експерти, които да гравитират към една или друга партийна централа и, забележете, трето - не породи съмнение за намеса на корпоративни интереси при съставянето му. Служебният премиер трябва да направи още няколко стъпки. Първата от които е да освободи политическите кабинети в министерствата, тъй като, ще се съгласите, че заместник-министрите са откровени политически фигури и какъв ще бъде този служебен кабинет с толкова много партийни фигури в него.

Сергей Станишев също настоя служебният премиер да отстрани и областните управители:

Първата задача на това правителство е да каже каква е истината за състоянието на държавата. Как се изпълнява бюджетът, на колко е паднал фискалният резерв? Последните данни бяха за 3,5 милиарда, което е с един милиард по-малко от законовия минимум. Това правителство трябва да подготви честни и почтени избори. И именно затова настояваме г-н Цветанов да няма никакъв досег и хората от неговото обкръжение към ръководството на МВР. Това включва не само заместник-министрите, но и категорично и ръководителя на БОП г-н Флоров.

Съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров бяха категорични, че на парламента му трябва още малко време да поработи, за да се решат някои неотложни задачи и не трябва да се бърза с разпускането му:

Мораториумът върху разпореждането на държавата и общините със земи в защитени територии, паркове и т.н., каза Костов.

ГЕРБ продаде мача за "Белене" и че панически с БСП и ДПС бързат да разтурят сегашния парламент, за да не се приеме решение за окончателното спиране на проекта. Този парламент може да работи още няколко дни. Няколко дни са достатъчни, в които да бъдат взети всички тези решения, включително решението за окончателно спиране на "Белене" и решенията за по-ниски и по-прозрачни сметки, това, което искат хората,
каза Димитров.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени