Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри проекта за АМ "Струма"

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри проекта за изграждане на магистрала „Струма”. Общата му стойност е 342 милиона евро. От тях безвъзмездно България ще получи 274 милиона евро по Кохезионния фонд на Европейския съюз. Отпуснатите средства са предвидени за лотове 1, 2 и 4 на съоръжението.

Проектът предвижда изграждането на почти 69-километров участък, а междувременно ще се подготви и строителството на Лот 3, който преминава през Кресненското дефиле и чието изграждане ще бъде най-сложно и най-скъпо.

По думите на министъра на транспорта в оставка и ръководител на Оперативната програма "Транспорт" Ивайло Московски, одобрението на проекта е поредната оценка за усилената работа през последните години. Заедно с него договорените средства по секторната оперативна програма за пътища са над 1,5 млрд., а изплатените са над 670 милиона лева.

Според Московски още тази година първият лот от "Струма" трябва да бъде пуснат в експлоатация. Той изрази надежда, че няма да има изоставане по проектите, защото, сме в заключителния етап на програмния период и всяко забавяне може да бъде фатално.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!