Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Вацов: Уличните протести изпревариха изборите

Снимка: БГНЕС

Самото искане политическите решения да бъдат вземани в условия на прозрачност и публичност всъщност е институционализация на недоверието. Когато не вярваме, че някой ще свърши работата както трябва, тогава искаме да видим как той ще я свърши. Що се отнася до българската ситуация, сега се усвоява тази тенденция на демокрацията - да се мисли чрез недоверие и да се упражнява гражданско недоверие. През изминалите години бяха инвестирани огромни порции доверие в един или друг политик, от който се очакваше да оправи нещата. Когато това не се случваше, идваше голямото разочарование и искането за смяна на политическите лица. Може би се сбогуваме с тази идея, че ни трябва един величествен лидер, който всичко да оправи.

Това каза за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Димитър Вацов от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в навечерието на представянето на последните три издания на проекта "Предизвикателства пред представителната демокрация днес".

Сегашните протести поставят друг тип искания – гражданите да могат да контролират функционирането на демокрацията в нейните органи чрез обществени или граждански съвети. 

Уличните протести просто изпревариха изборите, коментира Вацов, според когото изборите са щели да отчетат същия спад на доверие.

Гражданите започват да се интересуват от функционирането на демокрацията, не просто като обща рамка, а "на парче" по отношение на отделни важни социални, обществени проблеми, допълни той.

Цялото интервю на С. Великова с Д. Вацов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна