Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свиква консултации за Обществения съвет

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев свиква консултации за създаването на Обществения съвет към бъдещото служебно правителство. Държавният глава очаква да се съберат представители на протестиращите граждани, на неправителствени, синдикални и работодателски организации.

Един от организаторите на протестите Янко Петров, който също е поканен на заседанието, каза пред "Хоризонт", че ще отиде на Съвета, но заедно с другите представители на протестиращите ще имат своите искания:

Ще настояваме този Съвет да стане легитимен и оттук нататък да е постоянно действащ и ще поискаме квота за градовете, за да има равнопоставеност. Но на експертно ниво, така че хората, които влязат там, наистина да са подготвени.

Политологът Огнян Минчев от Фондация "Прозрачност без граници" ще отиде в Президентството и ще помага с каквото може на новата структура:

Преди всичко очаквам да чуя каква е визията на президента Плевнелиев за дейността на този Съвет. Това, което аз предварително бих могъл да кажа, че в рамките на експертизата, която имаме, и натрупания опит, който имаме, в българската организация на "Трансперънс интернешънъл", ще се постараем да помогнем на президента и на работата на служебното правителство със всичко, с което бихме могли да бъдем полезни.

Връчването на мандат на ДПС за съставяне на правителство се очакваше днес, но бе отложено за 5-и март. По Конституция тогава изтича 7-дневният срок, в който президентът трябва да връчи по свой избор проучвателен мандат за съставяне на правителство на трета парламентарна група от 41-вото Народно събрание, след като в сряда даде право на Коалиция за България да формира кабинет и те отказаха. Това направиха по-рано и от ГЕРБ.

Ако във вторник ДПС откаже да състави кабинет, президентът ще назначи служебно правителство. Съставът му ще е ясен до края на следващата седмица. Намеренията на Росен Плевнелиев са да разпусне 41-вото Народно събрание най-рано на 12-и март.

Председателят на ДПС Лютви Местан съобщи снощи, че след изявлението си в парламента президентът Росен Плевнелиев го е информирал, че предлага връчването на мандата да стане във вторник по технологични съображения. Лютви Местан отново каза, че ДПС ще върне веднага мандата и че партията одобрява насрочената дата за предсрочните избори да бъде 12-и май.

Същевременно правителството в оставка ще заседава днес след двукратно отлагане заради хипертоничната криза на премиера. Бойко Борисов бе изписан вчера следобяд от болница и ще ръководи заседанието на кабинета.

От партия "Атака" настояват да присъстват при вземането на решения, свързани с отдаването на концесии за добив на подземни богатства и промени в статута на имоти.

По публикацията работиха: Лъчезар Цветков, Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна