Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева няма да бъде служебен премиер

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство в пълния му състав ще бъде обявено навреме, в конституционно определените срокове, заяви Росен Плевнелиев по повод информациите, че не успява да намери служебен премиер. Той отрече днес да е предлагал поста на комисар Кристалина Георгиева с думите:

Тя ще продължи да изпълнява ангажиментите си тук. Нейната работа е изключително важна за България.

За самия служебен кабинет Росен Плевнелиев добави:

В България има достатъчно професионалисти, които могат да поемат отговорност и да свършат работа в този момент и това ще сторя. И се надявам на тях да им бъде даден шанс, най-добронамерено, така, както на всяко правителство се дава, да могат да си свършат работата поне в първите 100 дни.

Служебното правителство ще си свърши работата така, че България да премине нормално през този преход, увери държавният глава. По-важно ще е следващото правителство да има широка подкрепа и да бъде готово за реформи и тежки решения. Според Росен Плевнелиев по-важно е какво ще направи то:

Важно е то да е стабилно. Важно е 42-рото Народно събрание да има политическата воля да изгради истинско, гласувано от народа, легитимно, силно правителство и оттам нататък да се решават проблемите.

Росен Плевнелиев каза това след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който заяви, че не му завижда за позицията, в която е, и не би искал да е на негово място. Тази среща беше последна от работното посещение на българския президент в Брюксел.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени