Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Колдамов е новият хореограф на ансамбъла по художествена гимнастика

Снимка: БГНЕС

Балетният педагог Петър Колдамов е новият хореограф на националния ансамбъл по художествена гимнастика.  Той е бивш балетист, а сестра му Красимира и съпругата му Мариана Денева са сред най-известните примабалерини на България.

Колдамов вече е във Варна, където гимнастичките от националния ансамбъл са на лагер.

От утре пет състезателки от националния отбор индивидуално започват централизирана подготовка в зала "Раковски" по ръководството на Ефросина Ангелова.

В концепцията на Ангелова има вариант, според който гимнастичките могат да водят и смесена подготовка - децентрализирано по клубове и централизирано в София заедно с личните си треньори.

Вече една седмица съм тук. Подготвила съм седмичен план. Не мисля, че бих се върнала в България, ако не беше Илиана Раева. Дойдох от дивия Запад в дивия Изток. Ще пътувам за Световните купи в Лисабон (Португалия), Песаро (Италия) и Букурещ (Румъния) през април. Състезателките ще остават при треньорките си. Най-ми хареса това, че Раева иска момичетата да се научат на старата методика, но с нов вариант. Искаме два пъти седмично да има танцувални часове и Нешка Робева обеща да ни помогне, каза Ангелова, която ще работи с Тереза Карнич и хореограф Людмил Коцев.

Новият треньор на националния отбор индивидуално коментира и завръщането в спорта на Симона Пейчева.

Браво, че е решила да се върне. Но федерацията си има регламент, който трябва да се спазва.

Ангелова иска към тима да бъде назначен и треньор по обща физическата подготовка, като разговор вече е воден с бившата състезателка по лека атлетика Цветелина Кирилова.

При индивидуалните състезателки липсва планираност. Имаме талантливи деца, които не са научени. Ефросина е подготвила тежък график. Сигурно ще има съпротива, но от пет или от 14 ако една гимнастичка изкараме ще бъде успех. Предстоят ни трудни дни. От началото на годината имаме много добри резултати не само на фона на български спорт, но на фона на световната художествена гимнастика и на нашите амбиции. За нас е важно да имаме резултати и да се върнем в тройката на света. Много тежка задача е да превърнем художествена гимнастика в спорт номер 1, но вярвам, че това може да бъде постигнато, заяви президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна