Eмисия новини
от 05.00 часа

Русия реагира остро на плановете за спасяване на кипърската финансова система

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия остро реагира на плановете за спасяване на кипърската финансова система чрез изземването на значителна част от депозитите в проблемните банки. Според руския премиер Дмитрий Медведев в Кипър продължават да грабят това, което вече е било заграбено.

На среща с вицепремиерите в правителството Медведев е посочил, че е необходимо да се разбере в какво в крайна сметка ще се превърне цялата тази история в Кипър, какви ще бъдат последиците за международната финансово-валутна система и как ще бъдат засегнати руските интереси?

Смята се, че руските граждани имат влогове в кипърски банки на стойност 18 милиарда евро, като общо чужденците държат на островната държава 20 милиарда евро. Няма информация в кои точно банки и в какви обеми са руските депозити, но се смята, че именно те ще пострадат най-много от въвеждането на данък върху средствата в проблемните банки.

Според първия вицепремиер Игор Шувалов руската банкова система е значително по-стабилна в сравнение с много европейски банки и затова кризата в Кипър е добър сигнал за бизнесмените къде да съхраняват своите средства. Преди дни Русия изрази готовност да подпомогне усилията за справяне с кипърската банкова криза, но едва след като бъде намерено решение на проблемите вътре в ЕС.

Информация на Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Още от