Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинка Пеева и "Голямата италианска вълна, разведряването и други свързани събития"

Снимка: Личен архив
Бинка Пеева е гост на предаването "Графити по въздуха". Разговорът е провокиран от една публикация в списание "Факел", харесана от много от читателите на списанието - 118 харесвания във фейсбук. Това е откъс от книгата й "Наръчник за кандидат-министерши". Преди време Бинка Пеева нашумя и с откровеността си в стихосбирката "На копието ти, любими". Подобна откровеност е присъща на мъжете автори, но известната наша журналистка, главен редактор преди години на "Репортер 7", доказа, че и жените автори могат да бъдат откровени докрай.

Започваме с въпроса "Как би описала днешния ден след 30 години?".

В писането можеш да иронизираш и събитията, и себе си. Ако не се посмеем над себе си, нищо не е интересно... Ако напиша нещо за днес, със сигурност ще бъде с ирония и със сигурност ще осмея себе си, казва Бинка Пеева.

Бинка Пеева мечтае за по-голямо равновесие в нашия сегашен действителен свят, но тази мечта я стряска само на моменти: И си казвам, Боже мой, няма ли да стане по разумно, по-подредено, по-загрижено около нас.

За това как липсата на критичност на хората към себе си поради безнаказаност на нечисти дела им дава усещане за безнаказаност и несъгрешимост, за "теорията за ротацията" на всеки от нас - като бъдеще за политиката, за "ореола на забраните", за изкривяванията, които причинява на професията журналист, можете да чуете повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени