Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция прие нов закон за пребиваването на чужденци

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турция прие нов закон за пребиваването на чужденците в страната. Той дава право на закрила за хората ,подложени на унизително отношение или преследване в собствената им страна.

Със закона се отменят досегашните разрешителни за временно пребиваване, т.н.тезкерета. Вместо тях ще се издават разрешителни за работа, с което се цели да бъдат намалени бюрократичните формалности. Чужденците, пребивавали най- малко 8 години без прекъсване в Турция, ще имат право на постоянно пребиваване.

Въвеждат се транзитни визи за преминаващите през турските летища чужденци. Жертви на трафика на хора ще може да остават до 30 дни в страната.
Една от най важните разпоредби в закона е свързана със сирийските бежанци в Турция. Те получават статут "временна закрила", а част от тях след определен срок ще ще имат право на разрешително за работа.

Новият турски закон ще предоставя право на закрила за онези чужденци, които са изложени на нечовешко или унизително отношение или са преследвани в собствената им страна.Т е няма да бъдат връщани в страната, където съществува заплаха за живота или свободата им.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна