Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Имаме сигнали, че се правят калиграфски упражнения за имитиране на подписи

Снимка: БГНЕС
ГЕРБ постепенно овладява чисто партийно всички избирателни комисии, макар в Изборния кодекс да записахме ясно, че ръководствата на избирателните комисии се разпределят пропорционално на участието в парламента между основните политически партии. Практически ГЕРБ обсеби ръководните постове и в районните избирателни комисии, а сега и в секционните. Това коментира в предаването "Нещо повече" Мая Манолова от БСП. Тя подчерта, че отново в избирателните списъци са включени стотици хиляди български граждани, които реално не са в България и са я напуснали много отдавна:

С около 1 млн. са повече включените в списъците от реално живеещите в България и от хората, които реално могат да вземат участие в изборния процес. Т.нар. мъртви души са резервното средство на бившите управляващи, на тези, които имат контрол върху избирателните комисии, да манипулират вота – първо на ниво секционни избирателни комисии, където е практика да се пуска вот и от тези, които няма да отидат в изборния ден до урните и те да бъдат подписани като участвали в изборите, след това огромното количество мъртви души е една предпоставка за манипулация на вота при преброяването и отчитането на крайните резултати от "Информационно обслужване". Има сигнали в предизборния ни щаб, че се правят именно такива калиграфски упражнения за имитиране на подписи на хората, които не са в България, но са включени в избирателните списъци.

Манолова е категорична, че ще подадат сигнали до прокуратурата за готвените опити за опорочаване и фалшифициране на изборите: Аз нямам такова доверие в правоохранителните органи, че наистина са решили да си свършат работата на предстоящите избори. На практика ръководството на МВР бойкотира служебния премиер Райков, който обяви например идеята за ротация на полицейските служители в изборния ден. Вчера в прав текст му беше казано, че това няма как да се случи. Така че полицаите, ръководени от своите местни началници, ще бъдат на обичайните си територии. Ние основателно поставяме под съмнение тяхната безпристрастност в изборния ден.

Манолова каза още, че имат и сигнали за това, че се готви подмяна на чувалите от изборни секции и затова ГЕРБ държи да има задължително превес в ръководствата на секционните избирателни комисии и да няма ротация на полицаите. Партията има сигнали също, че се готвят да се подават бюлетини от страна на мъртвите души, както и за това, че е започнало купуването на гласове под различни форми.

Предложението на БСП е пълно паралелно преброяване на вота.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени