Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призоваха МВР и прокуратурата да разкрият автора на смъртната заплаха срещу Христо Христов

Снимка: БГНЕС
Общественици призоваха МВР и прокуратурата да разкрият автора на смъртната заплаха, отправена срещу журналиста Христо Христов и неговото семейство. Миналата седмица в пощенската кутия на домашния му адрес е пуснато заплашително писмо.

От началото на годината това е третият опит за натиск и сплашване срещу основателя на сайта DCBG.com Христо Христов, известен със задълбочената си работа и разследвания на различни престъпления на комунизма и Държавна сигурност.

Над 10 общественици лично разпространиха призива към разследващите органи работата по изясняването на обстоятелствата на заплахата към журналиста и неговото семейство да бъде по-прецизна. Актьорът Руси Чанев с подробностите:

В случая с Христо Христов заплахите са безспорно свързани с работата му върху историята, дейността, документите на бившата Държавна сигурност. Тази низост е покушение срещу професионалното и коректно разследване на неизвестното в историята и настоящето на страната. Покушение срещу правото на гражданите да научават тази информация.

Своята подкрепа към дейността на журналиста Христо Христов дава изпълнителният директор на програмата "Достъп до информация" Гергана Жулева и Александър Кашъмов, общинският съветник Вили Лилков, икономистът Красен Станчев, който призова:

Настояваме прокуратурата да свърши своята работа, изразяваме силната надежда, че в ден днешен тя е образувала наказателно производство.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени