Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбите от Северно Косово протестираха срещу споразумението между Белград и Прищина

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Около 10 000 сърби се събраха на протестния митинг в Косовска Митровица, за да изразят недоволството си от споразумението между Белград и Прищина. Повечето  от тях носeха плакати и транспаранти с надпис: "Днес предателство, утре - в затвора", "Не се предаваме" и "Николич - предател".                                                                                                                                                                       С С патриотични викове и песни сърбите от Северно Косово ясно изразиха недоволство си от подписаното в Брюксел споразумение. Протести имаше и в Белград, където последният президент на бивша Югославия и два пъти премиер на Сърбия Войслав Кощуница, заедно със събралите се многобройни протестиращи, поиска правителството да подаде оставка и да насрочи референдум:

Правителството на Сърбия и президентът трябва да подадат оставки, затова, защото са подписали споразумение с албанските сепаратисти, с което се накърнява и убива Сърбия.

Сръбската православна църква в специално послание до вярващите обвини управляващите, че са продали Косово на местните албанци заради европейската интеграция на Сърбия и определянето на дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Директорът на сръбската правителствена дирекция за Косово Александър Вулин подаде оставка в знак на несъгласие с подписаното споразумение в Брюксел.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени