Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ставрев: В България има паралелна власт и тя не е в ръцете на Борисов и Цветанов

Снимка: Архив

Това, което разбрах от тази пресконференция е, че правителството е сериозно обезпокоено от ситуацията, в която се намира страната ни и имат основание. Аз бих казал, че такава изострена, невротична предизборна ситуация досега не е имало в България. Почти всички са срещу ГЕРБ. Това е уникално и това се нуждае от обяснение. Моето обяснение е, че става дума за пари и то за много пари. Това каза в коментар на съвместната пресконференция на Марин Райков, Петя Първанова и Сотир Цацаров преподавателят по Публичен и бизнес мениджмънт в СУ "Св. Климент Охридски" и УНСС проф. Светослав Ставрев в предаването "12+3".

Нещо около статуквото сериозно се размести по време на управлението на ГЕРБ и хората, които загубиха свои позиции, не могат да търпят повече. Това мобилизира всички сили да се насочат срещу ГЕРБ, за да може да се възстанови положението от преди това. Аз не виждам абсолютно нищо като обяснение извън това, заяви проф. Ставрев.

По отношение на обявените на съвместната пресконференция мерки, набелязани от служебния премиер, вътрешния министър и главния прокурор, той обясни, че те вероятно ще дадат частичен резултат:

Цялата тази шумотевица около подслушванията, СРС-та и прочее, е толкова скандално лицемерна, че не искам и да го коментирам. Кои са най-големите кресльовци по този въпрос? Тези, които са най-големите специалисти по подслушванията. Някаква партия, която повече от половин век слухти, доносничи и постоянно прониква в живота на хората от името на държавата, седнала да ми се оплаква сега, че някой ги подслушвал. Това просто не искам да го коментирам. Какво излиза сега - че ГЕРБ са такива идиоти, че се подслушват сами себе си. Те не подслушват другите, нищо не излиза – нито за активистите на БСП, нито на ДПС, излиза за техните хора. Това е кретения в края на краищата. От тук нататък е много важна ролята на прокуратурата.

Онова, което безспорно стана ясно е това, че в България има паралелна власт и тази власт става все по-силна от държавната власт. Стана ясно, че тази власт не е в ръцете на Бойко Борисов и Цветан Цветанов и че ако прокуратурата е загрижена за България, тя трябва първия въпрос, който да си зададе, да е не дали Кокинов е изнесъл една информация един-два дни по-рано на Борисов, а кой движи тази паралелна власт. /.../ Това са тези, които искат да дойдат на мястото на Бойко Борисов, чиито икономически интереси бяха засегнати и те вече нямат търпение да си възвърнат позициите. Прокуратурата не чува, че някой казва, че в МВР е създадено звено за мокри поръчки. Прокуратурата е проспала това нещо, а чува някакви работи за тоалетни истории в къщата на бившия премиер. Аз не мога да си представя, че тук прокуратурата изглежда неутрална, заяви категорично проф. Ставрев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени