Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

До юни македонските академици трябва да изпратят на българските си колеги списък с теми, които смятат за интересни за сътрудничество, пише скопският Дневник. Това е заявил за вестника председателят на Българската академия на науките Стефан Воденичаров, който преди десет дни се е срещнал с първия  човек на Македонската академия на науките и изкуствата Владо Камбовски в Скопие. На срещата било договорено двете академии да помогнат за развитието на добросъседството и приятелството  между държавите чрез работна група, която до края на годината трябва  да дефинира конкретните форми на сътрудничество.

Кралски особи от цяла Европа, над 1000 журналисти и близо 1 000 000 обикновени хора се очакват днес в Амстердам за възкачването на престола на първия крал на Холандия от 122 години, пише Гардиън. По-рано тази година 75-годишната кралица Беатрикс обяви, че ще се оттегли в полза на сина си Вилем-Александър.

Бъдещият крал напоследък повишава популярността си, а неговият неформален подход му помага да печели обществена подкрепа, посочва Дейли телеграф.

Енрико Лета изкара първия изпит - така вестник Кориере дела сера коментира гласуваното доверие на кабинета на новия италиански премиер в Камарата на депутатите. Изданието изтъква амбициозната програма, в която Лета обещава реформи на институциите до 18 месеца, намаляване на парите за партиите и промени в имотните данъци. Вестникът припомня, че министър-председателят ще трябва да убеди сега в правотата си Сената, а след това и Европа.

Вестник Джорнале се спира върху обещанието на Лета, че няма да увеличи ДДС. За първи път правителство предлага програма, която не тласка Италия в рецесия, а ще стимулира растежа, посочва вестникът.

Днешното важно гласуване на споразумението между Кипър и Тройката международни кредитори е основна тема във всички вестници на острова. Документът трябва да бъде ратифициран от парламента.

За "Велики вторник" пише на първата си страница вестник Алития, правейки аналогия с втория ден от Страстната седмица. Изданието коментира, че ще се разиграе трилър, тъй като гласуването зависи само от един глас.

Информацията е на БТА.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна