Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен откриха изложбата "В очакване на Великден"

Снимка: личен архив
Как изглеждат забравените възрожденски щампи на икони могат да видят любителите на иконописта в изложбата "В очакване на Великден", открита в художествената галерия "Миркович" в Сливен в навечерието на Възкресение Христово. 25 творби с библейски сюжети представя авторката й Аглика Икономова.

Аглика Икономова е реставратор и като всеки реставратор разбира от икони. В първата си самостоятелна изложба в Сливен тя представя 20 графични и пет класически икони, рисувани върху дърво.

Иконите са Възкресение Христово, едната от тях е Възкресението на Лазар, Иисус Христос и разбира се Божията майка.

Отличават се, защото има празнични цикли, които са свързани с определени събития. Те обикновено са по няколко икони от един цикъл, има на Богородица посветени, на Иисус Христос, техните истории са разказани в икони
.

Икономова посочи, че историята, която най-много обича да разказва, е Възкресението, победата над смъртта, възраждането на живота.

За различното в изложбата на икони Аглика Икономова каза:

Това, че една част от иконите са графични - по-малко се практикува, сега се рисува по най-различни техники, но старият начин да се правят щампи е забравен. Аз реших да опитам как би изглеждало сега това човек да го направи.

По публикацията работи: Щилияна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени