Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С демонстрация "Живите занаяти" продължава изложбата на художествените занаяти

Снимка: БГНЕС

С демонстрация "Живите занаяти" в Орешак продължава Националната изложба на художествените занаяти с международно участие.

В парка на Националното изложение ще бъдат разположени шатри с майстори, които ще демонстрират пред гостите характерните за троянския край занаяти: дърворезба, пирография, грънчарство, иконопис и тъкачество. Ателието за изработка на сувенири от жива вълна представя Надежда Тодорова от Варна:

Това всичко е изработено от вълна - яйчица, шалове, елеци. Не го познават още това изкуство българите и ние сме се заели, група хора да ги запознаем. Това е много стар занаят, казва се плъст. От две-три години се опитваме да го представим не само като плъст, ами втъкаваме и други текстилни тъкани като коприна, памук, лен.

Посетителите ще видят и работилница за тематични великденски сувенири и ще могат да присъстват на уроци по: изработване на цветя от хартия, които предлагат участниците от Полша. Една от атракциите в днешната програма ще е Японска чаена церемония, калиграфия и оригами, а международното участие включва и представяне на френски текстил.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна