Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИБ отпусна 110 млн. лв. на една от големите банки у нас

Снимка: ЕПА / БГНЕС

110 милиона лева отпусна Европейската инвестиционна банка на една от големите банки у нас. Средствата ще отидат за кредитиране на малки и средни предприятия със срок на заемите от две до десет години. При по-големите проекти кредитите могат да се изплащат и до 15 години.

С половин процент по-ниски лихви, отколкото според стандартните условия, могат да плащат малките и средни предприятия, ако се възползват от финансирането на Европейската инвестиционна банка. Изпълнителният директор на лизинговото дружество към банката-получател на парите Румен Иванчев обяснява кой може да кандидатства за кредит или лизинг:

Малки и средни фирми с до 250 служители, които са основният двигател на икономиката, с възможност и частни предприятия с до 3000 души персонал да сключат лизингов договор предимно за машини и съоръжения.

Решено е и за кои сектори ще отидат средствата. Това са енергетиката и енергийната ефективност, промишленост, здравеопазване и образование, опазване на околната среда, туризъм и услуги.

От банката уточниха, че европейските пари няма да се използват за купуване на леки автомобили или луксозни стоки като яхти и самолети.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени