Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Варгас Льоса: Късметлия съм - посветих живота си на любимото си занимание

Марио Варгас Льоса: Да привличаме достойни хора, ако искаме политиката да е почтено занимание
Снимка: БГНЕС

Испано-перуанският писател Марио Варгас Льоса беше удостоен с титлата доктор хонорис кауза от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Варгас Льоса е носител на Нобеловата награда за литература за 2010-а година.

Марио Варгас Льоса е определян като писателя с най-всеобхватно творчество на испански език от своето поколение. Автор е на 17 романа, преведени на различни езици. Успех му носи още първото му произведение "Градът и кучетата" през 1963-а. Освен Нобелов лауреат е носител на наградата "Сервантес", награда "Принц на Астуриас", член е на Кралската академия на езика.

На въпрос защо изпитва потребност да пише, Варгас Льоса отговаря: Поради същите причини, които карат хората да четат. Защото животът, който имаме, не ни стига за всичко, което бихме искали да изпитаме. Имаме странната възможност да живеем един живот, но да искаме, да си представяме и да мечтаем за хиляди други съдби.

На въпрос на БНР дали е доволен от реалния си живот писателят отговори:

Мисля, че имах голям късмет, защото посветих живота си на нещо, което най-много ми харесва - привилегия, която малко хора имат. Разбира се, това не означава, че не съм работил - напротив, работих много. Но има толкова хора, които работят много, а не могат да постигнат мечтите си.

Варгас Льоса е работил като драматург и журналист, автор е и на забележителни есета. Голяма част от романите му са филмирани. Сред преведените на български език са "Леля Хулия и писачът", "Лудориите на лошото момиче", "Пантелеон и посетителките", "Мечтата на келта".

Смятаме политиката за корумпирана сфера, за отвратително занимание, но ако искаме да е почтена трябва да привличаме в нея достойни хора. Демокрацията изисква участие - каза Марио Варгас Льоса пред журналисти по време на посещението си у нас. В предаването "Събота 150" можете да чуете обобщение от интервюто.

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени