Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29-годишна жена със 100% инвалидност участва в изложба в Рудозем

Снимка: БГНЕС

29-годишната Мелха Макакова от рудоземското село Сопота участва в изложба-ръкоделие в културния дом в града. Младата жена е със 100% инвалидност без китки на ръцете, плете, готви и почти всичко прави сама. Мелха е включена в уникален проект на общината за създаване на заетост на хора в неравностойно положение.  

Аз го приемам за нещо, което е хубаво, защото разбирам нещата съвсем по-различно от останалите. Понякога имам чувството, че ако съм нормална, просто ще съм егоист, или нещо в тоя смисъл се чувствам различна, казва младата жена. 

Мелха е завършила основното си образование с почти много добър успех. Не продължава училище заради финансови проблеми. В ежедневната борба за оцеляване открива, че може да плете с помощта на елементарни приспособления - два ластика за коса, които поставя на китките и слага в тях куките. Във всяко плетиво влага частица от себе си:

Най-мило ми е това, което го подарявам. Просто, че съм зарадвала някой.
Просто съм си такава. По рождение явно. Аз съм на мнение каквото дадеш, такова получаваш. Ако не от тоя човек, на който си го дал, от някой друг.

Малинка Георагиева е ръководител на проекта на предприятието, което една година създава работа и осмисля живота на 19 души с различни увреждания, ангажирани в занаятчийство и озеленяване на общината:

Тя е невероятна, аз съм й благодарна много, защото тя направи така, че хората около нея просто и те се промениха в по-добро.

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна