Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция за България започна консултации за съставянето на програмно правителство

Снимка: БГНЕС

Коалиция за България започна консултации с извънпарламентарни партии и организации за съставянето на програмно правителство с министър-председател Пламен Орешарски. От партия "Лидер" поставиха въпроса за стабилността на страната, а Движение "Модерна България" даде една година за работата на програмното правителство.

По време на разговорите лидерът на БСП Сергей Станишев представи неотложните социални мерки пред програмното правителство.

Мерки за хората, свързани с цените на тока и подпомагането на семействата, които имат първокласници, мерките за разширяване на енергийните помощи за есента, защото огромна част от българите все повече обедняват, мерки, които да доведат до намаляване цените на лекарствата.

Пламен Орешарски увери, че ще бъдат отпушени всички прегради пред бизнеса:

Възстановяване на икономиката и насърчаване на предприемчивостта, облекчаване и подобряване на цялостния бизнес климат, да зисилим ролята на държавата в привличането на инвестиции, енергетиката, която се намира в практическо състояние на колапс и се нуждае от спешно ребалансиране.

Според председателя на партия "Лидер" Кънчо Филипов най-необходима в момента е стабилността на България.

Преди всичко развитие на икономиката, икономически растеж, намаляване на безработицата и оттам едни достойни доходи.

Борислав Цеков от движение "Модерна България" поиска граждански контрол върху политиците и монополите, както и отпадане на държавната субсидия на партиите. Неговата прогноза, че програмното правителство ще изкара една година, не се хареса на Станишев.

По публикацията работи: Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна