Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временната комисия обсъжда промени в парламентарния правилник

Снимка: Архив

Промените в парламентарния правилник се гледат днес във временната комисия на НС.

Мая Манолова - зам.-председател на НС и председател на временната комисия коментира в "Преди всички", че се поставя изискването за кворум. Да има присъствие на народните представители в заседанията на комисиите. Практически всеки път, когато присъстват по няколко души, а гласуват от името на цели пармаментарни групи, няма легитимност. Сега няма да е така. При започване на заседението ще са необходими 50 процента от членовете. Предложила съм онлайн излъчване на заседанията. Откритост и публичност и възможности за реален граждански контрол. Това лицемерие няма да го има вече.

Друго: ще направим всичко, което се случва - да бъде пред очите на хората. Гражданите ще участват. Предлагаме и създаване на специална комисия за диалог между хората и институцията.

Парламентарният контрол - празната зала е дразнеща. Ще въведем и блиц контрол - актуалност на въпросите.

За качеството на законите - ще създадем съвет или институт по законодателството - ще привлечем хора, които ще дават становище. Всичко положително трябва да бъде доразвито.

Красимир Ципов от ГЕРБ каза в същото предаване: Това, което се предлага, е връщане съм лоши практики, може да е имало някои лоши практики, но не мисля, че като се въведе една трета кворум, ще могат да се взимат легитимни решения.

ГЕРБ ще участва в постоянните комисии активно, с идеи, с внесени законопроекти.

Интервютата на Таня Величкова с Мая Манолова и с Красимир Ципов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени