Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сюзън Райс ще поеме поста на съветник по националната сигурност в Белия дом

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съветникът по сигурността на президента на Съединените щати Том Донилън подаде оставка. На негово място поста ще заеме Сюзън Райс.

Назначението се очаква да бъде бъде оповестено официално от самия президент тази вечер. 48-годишната Райс, която в момента е посланик на Съединените щати в ООН, беше спрягана за поста държавен секретар, но кандидатурата й беше оттеглена, след като стана ясно, че няма да бъде подкрепена от републиканците. Тя си навлече неприятели заради коменатри относно нападението срещу американското посолство в Либия през септември миналата година, при което загина американският посланик в Бенгази и други трима американци. Тогава Райс заяви в интервю, че според нея атаката не е била планирана, а е започнала спонатнно.

През декември Сюзън Райс се отказа от номинацята си за наследник на Хилъри Клинтън и външното министерство на Съединените щати беше оглавено от Джон Кери. Преди месец вицепрезидентът Джо Байдън похвали Райс и нейната роля, като увери, че тя се радва на абсолютно доверие от страна на президента. На нейното място в ООН се очаква да отиде един от съветниците на президента Саманта Пауър.

Според "Ню Йорк Таймс" подаващият оставка Донилън е един от основните играчи в отбора за външна политика на американския президент, но негов профил в изданието Foreign Policy наскоро го описа като деспотичен шеф, който не може да се разбира с колегите си - обвинения, които бяха отречени от Белия дом.

По публикацията работи: Младен Петков - кор. на БНР в САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна