Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сюзан Райс става съветник на Обама за националната сигурност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Досегашният посланик на Съединените щати в Организацията на обединените нации Сюзан Райс ще стане съветник на американския президент за националната сигурност. Райс ще замени Том Донилън през юли.

48-годишната Райс, която в момента е посланик на Съединените щати в ООН, беше спрягана за поста държавен секретар, но кандидатурата й беше оттеглена, след като стана ясно, че няма да бъде подкрепена от републиканците. Тя си навлече неприятели заради коментари относно нападението срещу американското посолство в Либия през септември миналата година, при което загина американският посланик в Бенгази и други трима американци. Тогава Райс заяви в интервю, че според нея атаката не е била планирана, а е започнала спонтанно.

През декември Сюзън Райс се отказа от номинацията си за наследник на Хилъри Клинтън и външното министерство на Съединените щати беше оглавено от Джон Кери.

Преди месец вицепрезидентът Джо Байдън похвали Райс и нейната роля, като увери, че тя се радва на абсолютно доверие от страна на президента. На нейното място в ООН се очаква да отиде един от съветниците на президента - Саманта Пауър.

Според "Ню Йорк Таймс" подаващият оставка Донилън е един от основните играчи в отбора за външна политика на американския президент, но негов профил в изданието "Foreign Policy" наскоро го описа като деспотичен шеф, който не може да се разбира с колегите си – обвинения, които бяха отречени от Белия дом.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна