Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП иска яснота от САЩ за подслушванията на европейци

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейският парламент настоява властите в Съединените щати незабавно да изяснят каква информация са събирали за европейски граждани и на какво основание.

Темата за масовото подслушване и следене на телефонни и интернет комуникации влезе извънредно в дневния ред на евродепутатите, бяха отправени и призиви за санкции към компаниите, които са го допуснали.

Възмущение и недоволство изразиха представителите на почти всички политически сили, взели участие в този спешен дебат. От него стана ясно, че да се следи личната комуникация на европейски граждани от американските разузнавателни служби е еднакво недопустимо и скандално и за ЕНП, и за социалистите, и за либералите.

Зелените отидоха още по-далеч – според тях тук става дума не само за технически въпрос, свързан със защитата на лични данни, а и за върховенството на закона и демокрацията, които са несъвместими с подобно масово наблюдение.

От групата "Европа за свобода и демокрация" поискаха компаниите, които са разрешили на американското правителство да следи клиентите им, да бъдат разследвани и да им бъдат наложени санкции за нарушаване на човешките права.

Единствено консерваторите призоваха да не се произнасят присъди, преди да са ясни фактите. Според тях не трябва да се забравя, че истинският враг са терористите и че Европа няма интерес да разпалва антиамериканизъм.

Комисар Тонио Борг, който представи позицията на Европейската комисия, подкрепи този подход, но заяви:

Ние трябва да изясним нещата със Съединените щати и да направим така, че когато става дума за лични данни и лична информация на европейски граждани, трябва да се прилагат европейските правила. Трябва да покажем и че не сме доволни от това как САЩ се справят със защитата на личните данни. 

Борг съобщи още, че Еврокомисията ще поиска информация по случая от американския главен прокурор, както и че темата ще бъде обсъждана на предстоящата неформална среща на европейските министри на правосъдието.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени