Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентати в Багдад са отнели живота на най-малко 15 души

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Двама атентатори-самоубийци са се взривили при шиитски храм в северната част на иракската столица Багдад, при което са загинали най-малко 15 души. Това са съобщили за Франс прес представители на службите за сигурност. Други най-малко 30 души са били ранени при инцидента.

Взривовете били извършени скоро след обедните молитви в храма Хабиб ибн ал-Мудхахер Хасаиния в квартала ал-Кахира. Първият атентатор се взривил на входа на сградата, а другият използвал последвалия хаос, за да детонира експлозивите си вътре в помещението.

Хасаиния е зала, която може да бъда използвана както за религиозни обреди, така и за молитви. Тя се намира до частния университет Имам ал-Садик. По тази причина повечето от жертвите са били студенти, уточняват от полицията.

Междувременно други бомбени нападения в Багдад и северно от столицата, в провинция Салахедин, са отнели живота на двама души и са ранили шестима.

Насилието в Ирак напоследък се увеличи, а май беше най-смъртоносният месец в страната от 2008 година насам. Това породи притеснения, че може отново да започнат ожесточените сектантски сблъсъци, при които загинаха десетки хиляди през 2006 и 2007 година, припомня Франс прес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени