Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличиха обезщетението за гледане на дете до двегодишна възраст на 310 лева от 1-ви юли

Снимка: БГНЕС

Депутатите увеличиха обезщетението за гледане на малко дете до двегодишна възраст от 240 на 310 лв. от 1-ви юли. Увеличението стана факт след приемане на промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013-а година.

95 народни представители подкрепиха промяната, а управителят на НОИ Бисер Петков заяви, че увеличението на обезщетението ще доведе до допълнителен разход със 16 700 000 лева. Това обаче няма да затрудни бюджета, тъй като ще се търсят компенсации и икономии от други пера. В дебатите от ДПС посочиха, че социалната мярка е част от екшън плана на кабинета "Орешарски" за излизане от кризата. Депутатът от ДПС Четин Казак допълни:

Не бива да позволим някой от ГЕРБ да си приписва заслугата за днешното решение. То е решение на Коалиция за България и на ДПС, които от първия ден до последния на предишното управление настояваха именно за това.

Корнелия Нинова от Коалиция за България посочи, че в продължение на четири години са били замразени всички социални мерки, като днес се дава сериозен сигнал, че се прави първата стъпка за нов социален пакет от мерки, насочени срещу младежката безработица и националната сигурност.

Ние правим първата стъпка от една работа, с която ще одобрим и приемем цял социален пакет в отговор на очакванията на обществото. Предстои ни да приемем пакет от мерки, насочени срещу младежката безработица и откриване на работни места за млади хора, за подпомагане на младите чрез промени в Закона за предучилищното и училищно образование, каза Корнелия Нинова.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени