Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТПП: Несигурността в икономическата среда пречи на иновациите

Снимка: БГНЕС

Несигурността в икономическата среда и бюрократичните ограничения пречат на иновациите, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата. Ситуацията остава непроменена от миналата година, сочи още допитването.

Източниците за иновативни решения са университетите и научните институти, но почти половината от предприятията не смятат в близките години да възложат на тях разработката на нов продукт, показват данните от новото изследване на иновативните нагласи.

Спадът в дела на фирмите, възнамеряващи да вложат разработването на нов продукт, е с 16 процента - от 51 на 35 на сто. Едва 23 процента от предприемачите заявяват, че могат самостоятелно да реализират дейности в областта на иновациите, а 37 на сто посочват като най-предпочитана форма за иновативна дейност партньорството с други фирми и университети. Една четвърт предпочитат сътрудничеството с чужди предприятия.

Недостатъчната информираност на бизнеса за научните разработки, както и слабата активност на университетите са двете основни бариери пред сътрудничеството на бизнеса с науката, показват още резултатите от проучването.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени