Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучета помагат на пациенти с деменция във Великобритания

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Първите в света "кучета за деменция" са започнали да работят с новите си собственици, предаде Би Би Си. Кучетата са обучени да помагат на пациенти в ранен стадий на деменция. Идеята за тяхното обучение хрумнала на група студенти от Университета по изкуствата в Глазгоу. Студентите предложили кучета да бъдат научени да помагат на хора, диагностицирани с деменция, така, както кучетата-водачи оказват помощ на слепи хора.

С подкрепата на три организации голдън ретривърът Оскар и лабрадорът Каспа са преминали 18-месечно обучение и от четири месеца работят с новите си собственици. Кучетата са обучени да реагират на аларма на часовници и да носят лекарства на собствениците си. Те също така побутват хората, за да прочетат оставени им бележки и ги карат да станат сутрин от леглото.

Каспа е най-хубавото нещо, което ни се е случвало. Можем да отидем да пазаруваме и кучето ще седи с Кен. Няма нужда да се притеснявам за него. И двамата сме по-спокойни, споделя Гленис Уил, чийто син Кен е бил диагностициран с деменция преди три години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!