Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цеков: С избора на шеф на ДАНС управляващите няма да натрупат повече доверие

Снимка: БГНЕС

За първи път шеф на ДАНС се избира чрез публично изслушване и на практика толкова открито – предавано по телевизията. Това до известна степен се доближава до практиката, която от "Модерна България" цитирахме за избирането на шефове на ФБР и ЦРУ в Америка. Това заяви в предаването "Нещо повече" Борислав Цеков от Движение "Модерна България". Според него лошо впечатление обаче отново е направило бързането. Той добави, че обществото не е имало достатъчно време да се запознае с биографиите на кандидатите и да се видят техните концепции.

Цеков посочи, че очакването е било да има повече кандидатури за този пост: Естествено би било, което и да е управление, ако си взима поуки от допуснати грешки, да не подхожда по този начин. Но сега очевидно са надделели отново други съображения. Мисля, че каквито и да са кандидатите и най-блестящите да бяха, не казвам, че тези са такива, върху тях ще тегне тази политическа сянка и едно обществено недоверие, че отново нещо набързо някъде задкулисно някой формално е искал да претупа и затова в последния момент е внесъл едни кандидати, набързо минали през едно изслушване и накрая най-вероятно ще са избрали "правилния кандидат". Това съмнение, дори да не е вярно по същество, остава от една такава процедура, а предназначението на публичните изслушвания е тъкмо обратното – да повиши обществената легитимност на съответните кандидати или ако тяхната репутация не е добра, те да бъдат оттеглени.

Цеков смята за доста изненадваща заявката, че най-важната задача за ДАНС е да се бори с икономическата криза и да помогне на държавата да напълни бюджета: Тази заявка си има своето обяснение с един манталитет за ролята на специалните служби, който идва от миналото. При съветския модел и въобще този модел, в който сме живели по време на социализма, МВР и службите за сигурност пряко се намесваха в икономическите процеси и бяха фактор, който определяше не само проблемите на сигурността, но и на стопанския живот.

Според него не би следвало шефът на ДАНС дори да се произнася по икономически теми извън определените техни функции, свързани с опазването на обществения ред и националната сигурност.

В заключение Цеков запита: А дали пък именно чрез по-слаби или по-невлиятелни кандидатури някой не се опитва да постави тази служба на дистанционно управление от друго място?

С процедурата за избор на шеф на ДАНС управляващите няма да натрупат повече доверие, категоричен е още Борислав Цеков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна