Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусиите за актуализацията на бюджета продължават

Снимка: Архив

Менда Стоянова от ГЕРБ ще участва в дебатите, посветени на актуализацията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси, но няма да гласува. Това заяви тя в предаването "12+3".

Категорично не съм съгласна с аргументите за актуализацията на бюджета. Още преди да сме видели числата за полугодието, се прави заявка за неизпълнение. Наистина нашият дълг е един от най-ниските в Европа и този 1 милиард не ни застрашава. Но сега за първи път, с тази актуализация, ние качваме дефицита от това, което е планирано. Дали това не е сигнал, че почваме с политика на качване на дефицитите и рано или късно ще стигнем до свръхдефицит. За какво ще използваме този дълг - това е важният въпрос и отговорът може да се види в бюджета.

Румен Гечев, депутат от БСП, приветства връщането на депутатите от ГЕРБ в комисиите. Надявам се, че при връщането в парламента, те ще предложат и свои представители в комисиите.

Дяволът е в подробностите и в начина, по който се коментират числата, каза Гечев по повод актуализацията на бюджета. Приходите в бюджета зависят от много фактори. Два пъти по-малко ще бъде растежът. Никое правителство не е застраховано от промени в реалния растеж, различен от заложения. Външната среда за България е по-неблагоприятна, Дянков беше уволнен, защото сбърка фискалната политика. В бюджета няма да влязат очакваните средства. Дупката в бюджета е около 900 милиона лева, каза Гечев. Той смята твърденията, че влизаме в гръцкия вариант с 1 милиард лева при БВП 81 милиарда, за несъстоятелни.

Половината от парите от заема, който правителството смята на вземе, отиват за разплащане на фирмите - 160 милона лева не са разплатени. Втората част от парите ще бъде използвана за финансов буфер.

Гечев обясни репликата си за лошото състояние на няколко банки с цитат на данни на БНБ. БНБ е публикувала, че 8 банки имат малки загуби. Това, че една банка няма печалба за известно време, не означава нищо.  Няма опасност от фалити на банки, каза Гечев.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев актуализацията обслужва енергийната мафия. Поне половин милиард от заема ще отиде именно в техни ръце.

Чуйте разговора на Даниела Големинова с Менда Стоянова и Румен Гечев в звуковия файл, а също и репортажа от пресконференцията на ДСБ по същата тема.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени