Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Йорданов: "Уикилийкс" е кауза

Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Уикилийкс" е ново явление, което не знаем дали ще остане само в сферата на журналистиката или ще се прехвърли и в политиката, каза в предаването "Неделя 150" разследващият журналист Асен Йорданов, един от собствениците на сайта "Биволъ". Той коментира появата на българския книжен пазар на книгата "Уикилийкс - машината, която убива тайни".

След "Уикилийкс" светът не е същият. Хората разбраха как се взимат решенията. Ангажираността на много сериозен журналистически потенциал, цялата тази обща работа на журналисти по този общ проект, никога до сега не е съществувала. Противниците на "Уикилийкс" са тези, чиито тайни бяха "осветени". "Уикилийкс" е една кауза. Хората, които работят за "Уикилийкс" са потърпевши. В Конгреса вече има мнения, че Джулиан Асандж трябва да бъде ликвидиран.
Големият порок е непрозрачността на парите, с които се определя нашият живот,
коментира Асен Йорданов.

В книгата "Укилийкс - машината, която убива тайни" има раздел посветен на българския сайт "Биволъ". Този факт Асен Йорданов коментира така:

"Биволъ" да влезе в тази книга е голямо признание. Това е удовлетворение от включването на България в тези процеси, каза Йораднов.

Цялото интервю с Асен Йораднов чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени