Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се по отстраняване на аварията, оставила без ток осем квартала в София

Снимка: БГНЕС

Три четвърти от територията в столицата, която остана без ток в резултат на аварията в подстанция на ЧЕЗ, вече е с възстановено електричество. До час се очаква токът да бъде пуснат и в квартал "Лозенец". Това е уверил изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение" Стефан Апостолов при среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя е настояла за бързо възстановяване на електричеството в засегнатите райони.

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че след 11.20 часа е възстановено движението на трамваите и тролеите в западните райони на София, спряно заради аварията на ЧЕЗ. Движението обаче е с голямо закъснение, обясни дежурният диспечер.

Има движение навсякъде. Има закъснения, защото имаше голямо спиране, докато ЧЕЗ отстранят повредата, каза диспечерът.

Мария Дойчинова от пресцентъра на ЧЕЗ обясни по-рано пред "Хоризонт" как се е стигнало до аварията.

258 автоматично изключи кабел 110 киловолта в "Захарна фабрика", което доведе до отпадане на три от нашите подстанции - "Средец", "Боримечката" и "Витоша" и това пък от своя страна доведе до факта, че без ток останаха "Илинден", "Сердика", "Триадица", "Красна поляна", "Възраждане", "Оборище", "Средец" и "Красно село". Беше засегнат и електротранспортът в столицата. Сега вече са превключени две от подстанциите. Това са подстанция "Средец" и подстанция "Боримечката". Все още продължават работите по превключване на подстанция "Витоша", където очевидно има по-голям проблем. Работят всички наши аварийни екипи за локализиране на аварията и за нейното отстраняване и надявам се в най-скоро време ще можем да кажем, че е възстановено електроснабдяването на целия град. Все още не можем да кажем каква е точната причина за възникването на аварията, тъй като кабелът е изключил автоматично, каза Мария Дойчинова.

Всички аварийни екипи работят за изясняване на причините за аварията и нейния обхват. Извършват се аварийни превключвания и се работи за възстановяване на електрозахранването на засегнатите райони.

ЧЕЗ е в контакт със Столична община и всички институции, които имат отношение към проблема.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна