Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков участва в честванията за Шипченската епопея

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Михаил Миков участва в честванията на връх Шипка, посветени на 136-ата годишнина от Шипченската епопея. Той също избра да изкачи всичките 890 стъпала до върха, последните тичешком.

Пред журналисти Михаил Миков заяви, че отхвърля диктата на улицата като недемократичен. Той определи като приоритетни за есенната сесия на парламента Законът за обществените поръчки и Изборният кодекс. Ще се обърне внимание на работата на Комисията за конфликт на интереси, както и на правилника за работа на Парламента като цяло, посочи Миков:

Има нужда от институционален отговор за това, което се е случвало. Прословутото тефтерче и отстраненият шеф е едната страна, медийната, скандалната. Но как функционират органите, избрани частично или изцяло от Народното събрание, как ще се упражнява надзор върху тях, е големият отговор, от който се нуждае обществото. Включително промяна в правилника, необходима, за да се създаде механизмът за надзор, за контрол, за отчетност на тези органи.

Михаил Миков отказа да коментира темата за уволнената от него Лидия Йорданова, директор на Националния център за изследване на общественото мнение, и каза, че е нейно право да се защити по съдебен път.

На въпрос от БНР защо не избра да е заедно с президента утре на върха, Миков отговори, че това е въпрос на протокол, тъй като утре имал ангажименти в своя избирателен район - Видинския.

Това, което свърши НС и правителството на Орешарски през краткото време, е достатъчно основание да се даде доверие да се продължи работата. А иначе априорното предполагане на блокиране ни вкарва в безкрайната спирала. Дори да има нови избори, утре някой друг да не харесва, да не е доволен от изборния резултат и да блокира. Това не е път, в който България ще стигне до добър край, коментира Миков.

Довечера Михаил Миков ще участва в тържествената заря в Габрово по повод 136-ата годишнина от Шипченската епопея, тържества, които са под патронажа на президента на републиката Росен Плевнелиев.

Интервю с Михаил Миков чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени