Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически, икономически и военни измерения на очакваната операция в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Очакваната военна операция в Сирия и нейните политически, икономически и военни измерения - това коментираха в предаването "Нещо повече" експертите Трайчо Трайков, Емил Хърсев и Андрей Делчев.

Никоя война не се отразява добре на икономиката, освен на производството на оръжие, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Що се отнася до България - преките въздействия са свързани с икономическите взаимоотношения между България и Сирия. През 2010-а българският износ за Сирия беше около 105 милиона долара, миналата година беше слязъл до 25 милиона, тази година вероятно ще клони към нулата, още повече, че в края на май ЕС гласува търговско ембарго. Това е един директен неблагоприятен ефект върху нас. Ще пострадат и транспортни фирми, които работят със Сирия. Но това е най-видимото. Това, което ще ни касае повече, е цената на горивата.

За петрола Трайков каза, че засега цената му не се е повишила много, още повече, че Сирия не е производител. Когато преди 2 години бяха въздушите удари над Либия, тогава цената се вдигна с над 20 долара. Нивата сега са на нивото, на което бяха по време на пика на либийските удари. Не би трябвало да е по-висока цената от това, което е сега, освен ако не се разшири конфликтът извън Сирия. Ако се развие неблагоприятно ситуацията с бежанците - това би могло също да ни засегне.  

Финансистът Емил Хърсев смята, че удари срещу Сирия няма да има.

Ясно беше заявлението на Държавния департамент, че не се цели сваляне на режима в Сирия. Но всеки един военен конфликт е неприятен за световната икономика и пазарите вече реагираха. Когато светът е пред въоръжен конфликт, вече пазарът реагира стандартно. Едва ли за нас конфликтът ще се отрази много забележимо. Нашите икономически отношения със Сирия са на точката на замръзване. Нямаме вече онези взаимоотношения, които имахме преди години.

Според Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, ако конфликтът в Сирия се интернационалзира, ние ще го усетим.

Надявам се да не е пагубно. Но цената на петрола ще тръгне нагоре. На международните пазари паника няма. Войната в Сирия продължава година и цената не се е променила. Но, ако се намеси Иран, ако затрака оръжие около Персийския залив - тогава цената наистина може да тръгне по-бързо нагоре. Чух апокалиптични прогнози - за 150 долара на барел, не мисля, че ще стигне до толкова. Ако Иран се включи в конфликта - това прави нещата непридвидими. Опитът на българското правителство от последните години показва, че то има много ограничени механизми, с които може да влияе на цената на петрола във времето. То няма онези възможности, с които може да повлияе на пазара, дори и да иска.

Чуйте мненията от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени