Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Павлова: Намереното палмово масло по брега не е опасно за хората

Снимка: БГНЕС

Палмово масло са белите гранули, извхърлени през седмицата на плажовете по Южното Черноморие. Във взетите проби няма наличие на нефтопродукти.

В предаването "Преди всички" д-р Люба Павлова от Регионалната здравна инспекция в Бургас обясни: Намерените твърди гранули палмово масло не представляват опасност за хората. Основната съставна част на палмовото масло е палметиновата киселина. Тя не се разтваря във вода, в следствие на което не може да окаже токсично въздействие върху хората. Това са продукти, които се разтварят в алкохол при температура над 63 градуса.

Тя е категорична, че хората, които са влизали в морето по време на замърсяването, нямат основание за притеснение.

Разливът трябва да се ограничи, да се улови. Целта е да се изчисти плажът от него. Тъй като това е продукт, който е неразтворим, ще се предложи третиране, при което той да бъде разтворим и вече да бъде достатъчно добър за насочване към определеното място за отпадък, коментира Павлова.

Експертите отхвърлят възможността причината за замърсяването да е на брегови източник. Вероятният източник е плавателен съд. От тук нататък ангажимент по установяване на източника има "Морска администрация".

Според кап. Живко Петров – директор на "Морска администрация" – Бургас, твърде вероятно е палмовото масло да е дошло от кораб. Той добави, че е възможно кораб, който е превозвал такъв товар, да е изхвърлил част от товара при почистване. Другият вариант е да е станал някакъв инцидент.

Това, което до момента сме установили, е, че в ние в Бургас кораб с палмово масло не сме обработвали. Доколкото към момента ми е известно, и във Варна /за този времеви период от около 10 дни назад/ не е обработван такъв кораб. Сега остава да се проведе международно разследване, т.е. да се обърнем към нашите колеги от Черноморския регион – Румъния, Молдова и Украйна, откъдето курсовете на корабите за Босфора минават покрай нашите брегове и да проведем разследване имало ли е такъв кораб и кога е минал.

Петров не изключва възможността палмовото масло да е изпаднало от кораб на север от страната ни. Той уточни обаче, че ако е било в район на пристанище "Морска администрация", трябваше да знае за случая. По думите му такъв процес ще бъде много трудоемък.

Когато имаме заподозрян кораб или кораби, съобразно техния флаг и държава на регистрация, по силата на международните договори ще се обърнем към съответните администрации за проверка на този кораб, където и да се намира. Първо, трябва да се установи и едва тогава санкцията се налага, като се поиска от страната на знамето, т.е. страната, в която е регистриран корабът, ако това е станало в открито море, където никоя държава няма суверенитет.

Кап. Петров посочи, че това е първият случай на замърсяване с палмово масло.

Интервютата чуйте от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна