Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 хил. лева глоби са наложени при проверки на плажовете

Снимка: Венета Николова

Глоби за 130 хиляди лева са наложили от строителното министерство на концесионери на морски плажове. На първата си среща с министър Десислава Терзиева те представиха своите проблеми.

247 нарушения са констатирани при двете проверки, извършени на 91 плажа по Българското Черноморие, отдадени на концесия или под наем, поясни Десислава Терзиева.

При първата проверка, извършена в края на юни, началото на юли, са констатирани 124 нередности и са направени предписания. А при втората проверка в края на август са констатирани 28 нарушения, като са наложени неустойки.

За 130 000 лева са наложени глоби на база на първоначалните данни и анализи, каза министър Терзиева. Тя уточни, че за първи път е направено заснемане на 29 плажа, отдадени от областните управители на Добрич, Варна и Бургас, за да се види дали е спазено изискването за площта на преместваемите обекти и допълнителните търговски площи. При 20 морски плажа нарушението е свързано с липса на необходимия брой квалифицирани спасители.

Министър Терзиева коментира, че това е проблем, който се очертава като трайна тенденция. Въпросът е поставен и от концесионерите и наемателите на плажовете в рамките на срещата. Друг проблем, поставен от концесионерите, е свързан с категоризирането на плажовете с нарушената, според тях, в последните години комуникация с държавата, която не е зачитала мнението им при налагането на санкции.

Според министър Терзиева управлението на наемите и концесиите трябва да бъде по-синхронизирано с държавата. В бъдеще ще се мисли за нормативна уредба, с която да се уеднакви ползването на плажовете, като това става само чрез концесии и се въведе понятието "особено право на ползване".

По публикацията работи: Мила Младенова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна