Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Помощ за България ще има

Снимка: БГНЕС

Помощ за България ще има - това увери в предаването "12+3" Кристалина Георгиева – еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи.

Много е важно да се възползваме от техническата помощ, защото за България това е нова тема, не ни се е налагало досега да се справяме с толкова сериозен поток на бежанци. Що се касае до финансиране – доколкото знам от комисар Малмстрьом, има не много пари, но има пари за финансиране на спешни мерки. На България са предоставени материали, които ще помогнат на страната да кандидатства. За тази година не можем да разчитаме на голямо финансиране, но на финансиране, което да ни помогне да се справим с проблема, особено ако той продължава да расте. В рамките на този фонд за спешна помощ, в който към днешна дата има 3 млн. евро, можем да разчитаме и такова уверение е дадено на България в срещата, която вчера се е състояла. Много е важно да се готвим за 2014-а година, когато влизат в действие новите фондове за подпомагане на страните-членки да се справят с бежанския проблем. България може да кандидатства за финансиране, ако това се налага. Мога да ви уверя, че към нашата страна ще има особено позитивно отношение, защото в ЕК колегите, които се занимават с тази дейност, разбират, че това е нова тема за България и че в никакъв случай не трябва да оставяме страната ни да се справя с нея сама. Поговорката е "Брюксел в нужда се познава". Искам да уверя българските граждани, че помощ за България ще има.

Георгиева смята, че е разумно фондовете, които имаме, да се използват за подкрепа на общините, където има и ще има най-много бежанци. Не е достатъчно да помагаме на бежанците, трябва да помагаме и на хората, които ги приемат, посочи тя.

Засега проблемът за бежанците не е проблем на Европа, той е проблем на Йордания, Ливан, Турция, Ирак. Към Европа са дошли 50 000 души. Засега все още голямата заплаха е за този регион, където бежанците са в проценти 15-20% спрямо местното население. Нашата работа сериозно набляга на това да помагаме на тези страни, именно защото, ако им помагаме днес, по-малък е рискът бежанците да вървят към Европа утре.

Предоставили сме към днешна дата 1,5 млрд. евро за справяне със сирийската криза, за хуманитарните последици от кризата. От тези пари 850 млн. евро са от ЕК. Предоставяме помощ на сирийците в страната – 8 млн. души се нуждаят от помощ, 5 млн. от тях са хора, които са напуснали домовете си. Освен това предоставяме около половината от помощта на съседните страни с две цели – да помагаме директно на бежанците – да се осигури храна, подслон, медицинско обслужване на тези 2 млн. души, които са в съседните страни. Нашата помощ е най-вече ориентирана към Ливан и Йордания, защото това са страните с най-голям риск от сериозни последици, дестабилизиране и естествено риск от хуманитарна криза – да пламне чергата и там. Освен това предоставяме значителна помощ на Ливан и Йордания, за да могат местните хора да почувстват, че за тях също има положени грижи. Това има директно стабилизиращ ефект, който помага на Европа, за да не тръгне вълната на бежанци в големи размери към нас.

Засега още няма нужда да прибегнем към Директивата за даване на временна защита в случай на масово навлизане на бежанци на наша територия, но имаме готовност да го направим, каза еврокомисар Георгиева и добави: По силата на тази директива ние приемаме да си помагаме в случай, че някоя от нашите страни се окаже домакин на много хора изведнъж и даваме защита до 1 година с възможност тя да се увеличи до 3 години с прилагане на принципа на европейска солидарност.

Цялото интервю с Кристалина Георгиева може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна