Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищният звънец бие за над 755 000 ученици и 127 000 учители

Снимка: БГНЕС

Новата учебна година беше тържествено открита в българските училища. В класните стаи влязоха 755 хиляди ученици и 127 000 учители. Особено вълнуващ е денят за близо 64-те хиляди първокласници и техните родители и учители.

Близо 600 са първокласниците в община Враца, предаде кореспондентът на БНР Ива Антонова.

Община Велико Търново подарява днес на 750-те първокласници книжки за историята на старата българска столица и нейното настояще. Специалното илюстровано издание се нарича "Пътешествията на първокласника". Повече от 60 училища във Великотърновска област ще подкрепят кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019-а г. В първия учебен ден те ще издигнат транспаранти с мотото на кампанията "Велико Търново - духовна столица на Европа". Учители и ученици ще представят идеите си за събития в подкрепа на тази кандидатура. Най-интересните предложения на училищата ще бъдат отличени и ще станат част от документите, с които Велико Търново ще се бори за престижното звание в областта на културата в Европа, предаде кореспондентът на БНР Катя Чорова. 450 полицаи се грижат за реда в София при откриването на учебната година днес. КАТ-София осигурява зелена вълна по пет направления, за да се избегнат задръстванията. Заради зачестилите случаи на бомбени заплахи за училищата през миналата и началото на тази година, от МВР започват да изнасят беседи и да разговарят с учениците в столичните училища.

Тържествено беше открита новата учебна година и в Националната Априловска гимназия в Габрово - приемник на първото новобългарско светско училище у нас, градено с пари на благодетеля Васил Априлов. 

По традиция на първия си учебен ден в гимназията, осмокласниците полагат клетва да бъдат верни на завета на Васил Априлов, разказва кореспондентът на БНР Велина Махлебашиева.

В Садово премиерът Пламен Орешарски открива новоизграденото ОУ "Гео Милев", предаде кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева. През новата учебна година в училището ще учат 220 деца от I до VIII клас. Стойността на проекта е 3 300 000 лева, а строителството на сградата продължи около 6 години. Кметът на Садово Димитър Здравков заяви, че над 2 млн. лв. от средствата са били отпуснати от правителството на Сергей Станишев, а останалите са преведени миналата година.

Чек за над 147 хиляди лева връчи министър Анелия Клисарова на варненското средно училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Парите са осиурени от министерството за ремонт на покрива на учебното заведение. Жестът на Анелия Клисарова беше посрещнат с аплодисменти от учители, родители и деца. Това е един от малкото проблеми на иначе елитното училище, което е превърнато и в център за обучение на учители за работа с деца със специални потребности за целия Балкански полуостров. Днес беше открит и нов компютърен кабинет, осигурен със средства по проекта „Включващо образование“. Министър Анелия Клисарова поздрави всички ученици, като пожела учебната година да е спокойна и всички да бъдат удовлетворени - и родителите, и учителите, а децата да бъдат щастливи.

При откриването на учебната година министър Клисарова акцентира върху значението на професионалното образование: Пред нас ще стои предизвикателството, първо с промените в закона за професионалното обучение, той няма да бъде нов и тези промени, които ще направим заедно с парламента, ще създадат условия за повече практика, за по-добра квалификация, за по-добри умения и знания да получават нашите ученици от професионалното образование в професионаните гимназии, и разбира се, най-голямото предизвикателство е Законът за средно образование.

Президентът Росен Плевнелиев присъства на церемонията по откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан. Недопустимо е да се завърши училище без нито ден стаж в практиката. Затова поздравявам учителите за спечелените и реализирани 11 национални и европроекти през последната учебна година, каза Плевнелиев. Той акцентира върху факта, че спешно трябва да бъде приет Законът за средното професионално образование, чиито текстове и различни варианти са готови. Така ще бъде застъпена дуалната форма на обучение. Само по този начин и бизнесът, и фермерите, и малките и средни предприятия ще видят перспективи за развитие, допълни Плевнелиев. В гимназията учат 400 ученици в 4 специалности.

Над 100 първокласници влязоха в основното училище "Христо Ботев" в квартал "Победа" в Бургас, който е с концентрирано ромско население, предаде Петя Янакиева. Любознателност в нелекия път към знанието пожела директорът Михаил Харизанов на първокласниците, а на учителите - воля и търпение. Около 700 са учениците в училището в квартал "Победа". 75% от тях са от ромски произход. Отсъствията са един от най-големите проблеми, посочва директорът:

През годината, по принцип, всеки ден отсъстват много деца - над сто, а аз ги наричам плаващи, защото един ден отсъстват едни, на другия ден отсъстват други, на третия ден отсъстват трети. В края на годината обикновено даваме между 50 и 60 деца, които не са посещавали трайно учебната година, въпреки усилията на учителите. Повечето от родителите, които днес изпратиха първокласници на училище, не са завършили основно образование или в момента също учат, но пожелаха на децата си успех и най-вече здраве.

Новосъздаденото средно училище "Д-р Петър Берон" в затвора в Бобов дол ще бъде официално открито днес. 167 души, изтърпяващи различни присъди, от които 40 напълно неграмотни, започват учебната година. В затворническото училище ще работят 10 педагози, избрани след конкурс.

Проблем с откриването на първия учебен ден днес няма да има въпреки неприключилите в някои училища ремонти, увери в интервю за "Хоризонт" министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Ремонтите не са приключили в 77 yчебни заведения.

Всички безплатни учебници за децата до 7-и клас вече са доставени по училищата. Ученическите бележници са на цена 13 ст., а личните карти – 3 ст. Приети и записани са всички деца на 5 и 6-годишна възраст, чиито родители са подали молби за предучилищна подготовка.  

Очаква се през октомври МОМН да предложи още 23 училища да станат защитени. В момента те са 127.  

Информацията събраха Александра Михайлова, Николай Христов, Катя Чорова, Ива Антонова, Кремена Данева, Даниела Стойнова, Велина Махлебашиева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна